Įgyvendinant projektus karantinas ir jo pasekmės prilygintinos nenugalimos jėgos (force majeure) atvejams, todėl dėl didelio vietos projektų vykdytojų kreipimąsi į VVG administraciją dėl nespėto įgyvendinti projekto, nespėtų įsigyti investicijų ir nespėtų įvykdyti įsipareigojimų ir prašymų pratęsti vietos projektų įgyvendinimo terminą, Pasvalio rajono vietos veiklos grupės valdyba, siekiant užtikrinti kuo lankstesnius reikalavimus projektų vykdytojams, per 2021 m. vasario 22 d. valdybos posėdį Protokolu Nr. 3 nutarė:
Bendru sutarimu pakeisti Kvietimų FSA sekančiai:

FSA 3 punkte „TINKAMUMO SĄLYGOS, TINKAMOMS FINANSUOTI IŠLAIDOMS“ 

vietoje 

” tinkamos finansuoti vietos projektų įgyvendinimo išlaidos turi būti patirtos ne anksčiau kaip nuo vietos projekto pateikimo dienos ir ne vėliau kaip iki vietos projekto įgyvendinimo tinkamo laikotarpio pabaigos, išskyrus vietos projekto bendrąsias išlaidas. Vietos projekto bendrosios išlaidos gali būti patirtos ne anksčiau kaip 12 (dvylika) mėnesių iki vietos projekto paraiškos pateikimo dienos. Vietos projekto tinkamas įgyvendinimo laikotarpis – iki 24 mėn. nuo vietos projekto vykdymo sutarties sudarymo dienos arba sprendimo skirti paramą dienos, kai paramos sutartys nesudaromos;

Pažymima, kad visos vietos projektų įgyvendinimo išlaidos turi būti patirtos ir pagrįstos išlaidų pagrindimo bei išlaidų apmokėjimo įrodymo dokumentais ne vėliau kaip iki 2023 m. liepos 1 d. Visais atvejais vietos projektų įgyvendinimo išlaidos turi būti patirtos ne vėliau kaip 1 mėnuo iki konkrečios VPS įgyvendinimo pabaigos.”

nurodyti

„tinkamos finansuoti vietos projekto išlaidos turi būti patirtos tinkamu laikotarpiu, kuris turi būti ne ankstesnis kaip vietos projekto pateikimo VVG diena ir ne vėlesnis kaip vietos projekto įgyvendinimo tinkamo laikotarpio pabaiga, išskyrus vietos projekto bendrąsias išlaidas. Vietos projekto bendrosios išlaidos gali būti patirtos ne anksčiau kaip 12 mėnesių iki vietos projekto paraiškos pateikimo dienos. Vietos projekto tinkama įgyvendinimo laikotarpio pabaiga – ne vėliau kaip iki 2023 m. birželio 30 d.

Pažymima, kad visos vietos projektų įgyvendinimo išlaidos turi būti patirtos ir pagrįstos išlaidų pagrindimo bei išlaidų apmokėjimo įrodymo dokumentais. Taip pat  jei pastebima, kad projektai per nustatytus terminus gali būti neįgyvendinti, rekomenduojama kreiptis į VVG su prašymu pratęsti nustatytą projekto įgyvendinimo laikotarpį dėl išimtinių aplinkybių, tačiau ne ilgesniam kaip 12 mėnesių laikotarpiui.“

bei pakeisti šias FSA:

Vietos projektų kvietimo Nr. 3 ir Nr. 4 pagal VPS priemonę „Partnerystės įgūdžių plėtojimas, savanorystės skatinimas“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-8).

Vietos projektų kvietimo Nr. 5 pagal VPS priemonės „Naujų kaimo verslų kūrimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslui pradėti“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-5.1) ir pagal VPS priemonės „Kaimo verslų konkurencingumo didinimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.1).

Vietos projektų kvietimo Nr. 6 pagal VPS priemonę „NVO Socialinio verslo kūrimas“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-1) ir pagal VPS priemonės „Patrauklių jaunimui gyventi kaime sąlygų sudarymas“ veiklos sritį „Parama socialinėms, kultūrinėms, pilietinėms jaunimo iniciatyvoms“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-9.1).

Vietos projektų kvietimo Nr. 7 pagal VPS priemonės „Naujų kaimo verslų kūrimas“ veiklos sritį „Parama smulkioms žemės ūkio veikloms ir žemės ūkio produktų apdorojimo bei perdirbimo verslams pradėti“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-5.2) ir pagal VPS priemonės „Kaimo verslų konkurencingumo didinimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.1).

Vietos projektų kvietimo Nr. 8 pagal VPS priemonės „Naujų kaimo verslų kūrimas“ veiklos sritį „Parama smulkioms žemės ūkio veikloms ir žemės ūkio produktų apdorojimo bei perdirbimo verslams pradėti“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-5.2), pagal VPS priemonės „Kaimo verslų konkurencingumo didinimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.1) bei veiklos sritį „Parama žemės ūkio veiklų ir su žemės ūkiu susijusių verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.2) ir pagal VPS priemonės „Patrauklių jaunimui gyventi kaime sąlygų sudarymas“ veiklos sritį „Parama socialinėms, kultūrinėms, pilietinėms jaunimo iniciatyvoms“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-9.1).

Vietos projektų kvietimo Nr. 9 pagal VPS priemonės „Naujų kaimo verslų kūrimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslui pradėti“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-5.1) bei veiklos sritį „Parama smulkioms žemės ūkio veikloms ir žemės ūkio produktų apdorojimo bei perdirbimo verslams pradėti“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-5.2), pagal VPS priemonės „Kaimo verslų konkurencingumo didinimas“ veiklos sritį „Parama ne žemės ūkio verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.1) bei veiklos sritį „Parama žemės ūkio veiklų ir su žemės ūkiu susijusių verslų plėtrai“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-6.2), pagal VPS priemonės „Prielaidų ekonominei veiklai kaime sudarymo“ veiklos sritį „Verslumo skatinimas, verslo patirties perėmimas“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-7.3) ir pagal VPS priemonės „Patrauklių jaunimui gyventi kaime sąlygų sudarymas“ veiklos sritį „Jaunimo laisvalaikio galimybių gerinimas“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-9.2).

Pažymėtina, kad kiekvienas atvejis bus svarstomas individualiai ir projektų veiklų vykdymo terminas, įvertinus pateiktą pagrindimą ir reikiamus dokumentus (juose turėtų būti aiškiai nurodyta (jeigu turima, pateikti ir įrodymus) ar projekto įgyvendinimui turėjo įtakos koronavirusas ir karantino Lietuvoje paskelbimas), galės būti pratęstas. Vis dėlto šalys bus atleistos nuo atsakomybės tik tokiam laikotarpiui, kuris yra protingas, atsižvelgiant į aplinkybių įtaką sutarties vykdymui.

Pareiškėjai, pastebėjus, kad projektai per nustatytus terminus (nurodytus sutartyje)) gali būti neįgyvendinti, rekomenduojama kreiptis į VVG administraciją (iki termino pabaigos likus bent kelioms dienoms) su prašymu pratęsti nustatytą projekto įgyvendinimo laikotarpį dėl išimtinių aplinkybių, tačiau ne ilgesniam kaip 12 mėnesių laikotarpiui.
SVARBU! Projektas turi būti įgyvendintas ne vėliau kaip iki 2023 m. birželio 30 d.
Visas pakeistas FSA rasite prie atitinkamo kvietimo ir atitinkamos VPS priemonės/veiklos srities. Prašome vadovautis FSA, kuri pažymėta su aktualia redakcija (AR).

Parašykite komentarą